výměna oken krok za krokem - Torenit

Jak probíhá výměna oken krok za krokem

Okna, podobně jako dveře nebo portálové systém, představují u staveb citlivý bod, kterému je nutné věnovat zvláštní pozornost. Zvláště jejich osazení a utěsnění. Kvalitní stavební výplň mezi rámem a stavební konstrukcí dokáže efektivně eliminovat tepelné mosty, zabraňuje úniku tepla a kondenzaci vody a také zvyšuje životnost stavební výplně. Podkladový profil Torenit® v tomto ohledu splňuje všechny nároky, které jsou kladeny na stavební výplň při osazování stavebních otvorů, jako jsou okna, dveře nebo portálové systém. Chystáte se na výměnu starých oken za nová? Podívejte se, co celý proces obnáší od plánování až po dokončovací práce.

Co obnáší výměna oken

Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro rekonstrukci nebo stavbu domu, čeká na vás řada rozhodnutí. Pokud pomineme estetické faktory a dispoziční možnosti, měli byste mít také na zřeteli funkčnost a kvalitu jednotlivých stavebních prvků, které přímo ovlivňují kvalitu života a bydlení. V tomto ohledu hrají velkou roli stavební výplně, v našem případě konkrétně okna. Musíte se rozhodnout, z jakého budou materiálu, jak budou veliká, kolik bude příček, a také vybrat kvalitní rám nebo způsob zasklení oken. Kromě těchto aspektů je tu ještě jeden, který je pro zdravé, pohodlné a kvalitní bydlení zásadní. Tímto klíčovým faktorem je správná montáž oken, které byste měli věnovat zvýšenou pozornost.  

Montáž oken sama o sobě není nic složitého a samotnou instalaci zvládne šikovný domácí kutil. Nicméně vzhledem k tomu, jak vysoké nároky jsou kladené na skutečně bezchybné osazení i 100% funkční zateplení a izolaci, vyplatí se práci svěřit odborníkům, kteří mají s montáží oken bohaté zkušenosti a své osvědčené postupy, které odpovídají stavebním normám. Díky profesionálům proběhne montáž rychle a bez jakýchkoli komplikací. Nezáleží na tom, jestli montujete nebo měníte plastová či dřevěná okna, vždy vás čekají čtyři základní kroky:

  • příprava oken a otvorů
  • usazení oken do otvoru, ukotvení oken
  • utěsnění oken
  • dokončovací práce. 

TIP: Plánujete si pořídit vlastní novostavbu? Podívejte se, jak postavit dům a 7 důvodů, proč stavět s Torenitem.

Příprava okenních otvorů a oken

Ještě než přijdou pracovníci stavební firmy, je potřeba prostor kolem okna a přístup k němu připravit. Vzhledem k tomu, že pracovníci budou zacházet s poměrně velkými předměty, je vhodné vytvořit dostatečný manipulační prostor kolem oken. To znamená odstranit vše, co by překáželo při jejich výměně nebo osazení. Zároveň se tak vyhnete poškození předmětů v okolí montáže. To samé platí pro podlahy a podlahové krytiny. Místa, kde se budou pracovníci pohybovat, zakryjte novinami, kartony nebo igelitem, abyste je ochránili. Výměna oken může být prašná, a proto se vyplatí zakrýt předměty, které není možné z místnosti odnést, igelitem nebo látkou. Pokud budete mít vše připraveno, urychlíte tím celou montáž.

Při přípravě okenních otvorů a oken mohou nastat dvě varianty – měníte stará okna za novější model nebo pořizujete do stavebního otvoru, který ještě nebyl osazený, okna nová. U demontáže je potřeba být velmi opatrný, aby došlo k minimálnímu poškození ostění, omítky nebo tapet. U demontáže oken často dojde k jejich zničení, ale pokud ne a chtěli byste je uchovat, před montáží si na ně vyhraďte místo. Případně se můžete domluvit s montážní firmou, aby stará okna odvezla a zlikvidovala. U nového okna musí být otvor v rovině a bez nerovností. Zároveň je potřeba vyměřit takový rám, který co nejtěsněji zapadne do otvoru.  

Usazení a ukotvení oken do otvoru

Stavební regule, předpisy i nové materiály způsobují, že se stále zvyšuje hmotnost konstrukce oken. Proto je jejich usazení a ukotvení velmi důležité. Dnes už nestačí okno usadit do otvoru a vyplnit těsnící pěnou. Stabilitu lze zajistit vhodně vybraným podkladovým profilem, který dobře odolá pravidelnému otvírání a zavírání oken nebo silnému nárazovému větru. Pro ukotvení se nejčastěji používají kotvící šrouby, ocelové kotvící pásky nebo zasazení oken do speciálních profilů. Tato metoda zajišťuje rovnoměrný přenos sil v rámci nosné konstrukce, snižuje riziko deformace a ztráty stability.

TIP: Plánujete vlastní stavbu nebo výměnu oken? Poradíme vám, jak na montáž oken a dveří podle pravidel.

Utěsnění oken a dokončovací práce

Po instalaci oken je potřeba ještě doladit několik finálních úprav okenního otvoru. V první řadě je nutné zajistit důkladné utěsnění, které zabrání tepelným mostů, kondenzaci vody, únikům tepla a dalším faktorům, které mají negativní vliv nejen na stavbu samotnou, ale také na kvalitu bydlení. Pokud vsadíte na podkladový profil Torenit® nebudete si muset s dobře utěsněnými stavebními otvory vůbec dělat starosti. Společnost TOR Cheb má navíc na svých stránkách online konfigurátor, díky kterému si pohodlně vyberete vše, co budete k montáži potřebovat.

Na závěr přicházejí na řadu drobné zednické práce, jako je úprava zdiva a omítky kolem stavebního otvoru, utěsnění vnější připojovací spáry podél celého okna a instalace okenní lišty. Pokud chcete i parapety (vnější i vnitřní), dojde k jejich usazení. V posledním kroku pak pracovníci okna nastaví a seřídí.

Jaká rizika hrozí při neodborné montáži oken

Stavební otvory, jako jsou okna, zásadním způsobem ovlivňují nejen kvalitu života v domě či bytě, ale také životnost celé stavební konstrukce. Navíc výměna oken není zadarmo a okna by vám měla sloužit dlouhodobě. I proto se na jejich montáži nevyplatí šetřit. Při neodborné montáží hrozí řada rizik, které vám mohou do budoucna znepříjemnit život.

  • Únik tepla – jednotlivé stavební prvky na sebe musí přiléhat tak, aby byly do maximální možné míry funkční a těsné a zamezily nechtěnému úniku tepla, protože únik tepla se rovná zvýšeným nákladům na vytápění. V současné době jsou tak nároky na tepelnou izolaci připojovací spáry vyšší než na samotná okna.
  • Vlhkost a vznik plísní – pokud není stavební otvor správně osazený nebo není dostatečně kvalitní vnější izolace, může docházet ke kondenzaci vody a prolínání vlhkosti v okolí oken. Vlhkost je pak hlavní příčinou vzniku plísní nebo poškození vnitřní omítky v okolí oken.
  • Nižší životnost – špatně osazený stavební otvor, díky kterému se kondenzuje voda, vzniká vlhkost a tepelné mosty, neprospívá nejen stavební konstrukci, ale i samotným oknům. Nejvíce jsou v tomto ohledu citlivá dřevěná okna, u kterých pronikající vlhkost snižuje životnost a funkčnost.
  • Hluk – další možným rizikem při špatně provedené montáži oken je jejich snížená zvukotěsnost.

Máte zájem o nezávaznou poptávku podkladových profilů pro montáž oken? Kontaktujte nás a naši odborníci vám zodpovědí všechny vaše dotazy.