tepelné úniky u domu

Proč se vyplatí zateplení domu a jak vybrat tepelnou izolaci

Zateplení domu a tepelná izolace dokážou podstatně snížit náklady na vytápění a ušetřit desítky tisíc korun v rodinném rozpočtu. Kromě toho má zateplení a izolace řadu dalších výhod. Dokáže prodloužit životnost stavební konstrukce, v některých případech tlumí hluk a snižuje riziko kondenzace vlhkosti v interiéru, díky čemuž zamezuje vzniku plísní. Poradíme vám, jak si vybrat firmu pro zateplení domu nebo efektivně zateplit dům svépomocí. Podívejte se, co vše můžete zateplit, jaké jsou nejlepší stavební výplně a kvalitní materiály vhodné pro izolaci.

Proč investovat do izolace domu? 

Zateplení domu nejen minimalizuje tepelné ztráty a spotřebu energie, zvyšuje tepelnou účinnost budovy, zlepšuje klima v interiéru a životní komfort obyvatel domu, ale také snižuje emise oxidu uhličitého a přispívá tak k ochraně životního prostředí. Samotné zateplení vyžaduje určité know-how, praxi, odborné znalosti a dovednosti. Pokud se rozhodli zateplit dům, vyplatí se zvážit, zda zaplatit firmu, která má s izolováním zkušenosti, nebo se pustit do zateplení domu svépomocí. V rámci programu Nová zelená úsporám můžete také požádat o dotace na zateplení. 

Cena zateplení domu nepatří mezi nejnižší, ale je to výborná investice do budoucnosti, která se vám během několika let mnohonásobně vrátí. Teplo může unikat celým pláštěm budovy, a největší tepelné ztráty vznikají u obvodových zdí, podlah, stropů a především u oken a dveří. Zjednodušeně každé napojení různých částí stavby představuje riziko úniku tepla a zvyšuje energetickou náročnost budovy, což se následně projeví na vyšších platbách za energie. S únikem tepla také úzce souvisí problematika vzniku tepelných mostů, kondenzace vody, vlhkosti a vznik a šíření plísní.

Na trhu je k dispozici velké množství izolačních materiálů, které se běžně používají na zateplení budov. Na každou část budovy nebo u napojení jednotlivých stavebních částí je vhodný jiný typ tepelné izolace. Mezi nejčastěji používané druhy izolací patří pěnový polystyren, minerální vlna, kombinované izolace a řada dalších. Existují také materiály a výrobky, které jsou určené pro konkrétní části stavby. Společnost TOR Cheb vyvinula speciální podkladový profil Torenit©, který splňuje ideální parametry přímo pro ukotvení a zateplení oken a dveří.

Typy izolací pro zateplení domu a jejich využití

Zateplit je možné téměř všechny části stavby od fasády, ploché nebo šikmé střechy, přes podlahy půdy, příčky a předstěny, stropy a podhledy až po sokly a spodní stavbu. Stejně tak máte na výběr z nejrůznějších druhů izolace. Při výběru materiálů pro zateplení je potřeba vzít v úvahu několik proměnných. 

  • Jakou část domu chcete zateplit (fasádu, střechu, podlahu, stavební otvory apod.)?
  • Stačí vám univerzální materiál vhodný pro široké použití nebo od něj očekáváte specifické vlastnosti?
  • Chcete investovat více do kvalitních materiálů s mnohaletou výdrží nebo šetříte a zvolíte raději výhodný poměr „cena – výkon“? 
  • Je pro vás důležitá manipulace s materiálem při montáži, možnost jeho úprav na místě apod.?
  • Je nutné brát ohled na váhu izolace s ohledem na nosnost stavební konstrukce?
  • Potřebujete, aby měla tepelná izolace další funkce (nehořlavý materiál, odhlučnění, vyšší zatížení apod.)?

Polystyren

Mezi nejběžněji používaný druh tepelné izolace se při zateplení domu používá pěnový polystyren (EPS). Podle místa použití si pak můžete vybrat fasádní pěnový polystyren, pěnový polystyren do podlahy, soklový, střešní a stropní polystyren a další typy polystyrenů s nejrůznější mírou prodyšnosti, gramáže nebo odolnosti tlaku. Jednou z největších výhod polystyrenu je jeho cenová dostupnost, nízká váha a snadná manipulace. Nejčastěji se dodává ve formě polystyrenových desek nebo vypěňovaných bloků.

Nízká pořizovací cena s sebou přináší ale také řadu nevýhod. V první řadě se pěnový polystyren při manipulaci a opracování drolí. Mezi tepelnými izolanty má nejnižší odolnost vůči teplotám, nejkratší životnost a také je hořlavý. Oproti svému všestrannému použití nefunguje příliš dobře jako akustická izolace a není natolik efektivní v propustnosti vodní páry.

Minerální vlna

Dalším oblíbeným materiálem pro zateplení a izolaci je minerální vlna a na výběr je z kamenné vlny a skelné vlny. Obě se vyrábějí tavením přírodního materiálu (čedič, struska, křemen, diabas, písek, recyklované materiály apod.), při kterém vznikají vlákna. Ty se po přidání pojiv, olejů a impregnace následně stlačují a lepí do pásů (rolí) nebo desek. Minerální vlna je nehořlavá, dobře izoluje hluk, je paropropustná a má vysokou odolnost proti prošlapání.

Díky svým vlastnostem se minerální izolace hodí pro ploché střechy, u kterých jsou zvýšené požadavky na zatížení, nosnost a pochůznost. Používá se také k izolaci fasád, příček, podhledů, podlah a v protipožárních konstrukcích. Naopak nevýhodou minerální vlny je malá odolnost proti vodě a vlhkosti, kdy ztrácí svoje tepelně izolační vlastnosti. Kromě toho je těžší než polystyren.

Moderní a speciální izolační materiály a výrobky 

Kromě klasických a běžně dostupných materiálů existují také speciální výrobky, které jsou určeny výhradně pro určité části konstrukce, mezi které obvykle patří spoje různých částí budovy, u kterých hrozí největší riziko tepelných ztrát, vzniku tepelných mostů a vyšší náklady na vytápění. Nejčastěji se pak jedná o stavební výplně, jako jsou okna, dveře a portálové systémy, a utěsnění ploch, kde se dotýkají s obvodovým zdivem.

Unikátní je v tomto ohledu kompozitní podkladový profil Torenit©, který vyvinula společnost TOR Cheb přesně pro účely správného osazení oken a dveří a minimalizování úniku tepla. Díky tomu, že je Torenit© určený výhradně pro jeden účel, maximálně vyhovuje všem stavebním i izolačním nárokům. Eliminuje tepelné mosty, zabraňuje kondenzaci vody a úniku tepla, zvyšuje životnost stavební výplně, funguje jako pevný a stabilní podklad a v neposlední řadě splňuje všechny potřebné normy na zabudování oken a dveří. Navíc můžete sami navrhnout konkrétní sestavu podkladových profilů přímo v online konfigurátoru TOR Cheb

Investice do zateplení domu je sázka na jistou budoucnost

Ať už se rozhodnete pro zateplení svépomocí nebo svěříte instalaci tepelné izolace profesionální firmě či zkušenému řemeslníkovi, musíte se připravit na větší výdaje. Tepelná izolace domu je poměrně nákladná, ale pokud bude provedena správně a s vhodným výběrem izolačního materiálu, v budoucnosti mnohonásobně ušetříte peníze za vytápění a energie. 

Pokud se pustíte do zateplování sami, určitě si nejprve zjistěte dostatek informací, jaké kroky musíte podniknout a jak si vybrat nejvhodnější izolační materiály. Přečtěte si o efektivním zateplení domu a výběru nejlepší tepelné izolace. V případě, že svěříte zateplení domu firmě, budou sice vaše počáteční náklady vyšší, ale oproti tomu se budete moci spolehnout na to, že odborníci pro vás vyberou nejvhodnější izolaci a provedou odbornou montáž. 

Máte zájem o odborné poradenství od profesionálů? Kontaktujte nás.