Zateplení a problematika dveřních a okenních výplní a podkladových profilů

Zateplení a problematika dveřních a okenních výplní a podkladových profilů

Efektivní zateplení domu a výběr nejlepší tepelné izolace

Zateplení domu je velmi častá stavební úprava nejen u starých domů, ale také u novostaveb. Kvalitní tepelná izolace je sice nákladná, ale investice do ní se během pár let několikanásobně vrátí. V zimě minimalizuje tepelné ztráty, zvyšuje úsporu energie a snižuje náklady na vytápění. V létě naopak izoluje dům od tepla a není nutné používat tak často klimatizaci. Výběr kvalitní stavební výplně je pro optimální zateplení domu či bytu zásadní. Na co si dát při výběru pozor a jaký materiál si vybrat?

Běžné typy tepelných izolací i technologické novinky

Asi největší množství tepla uniká kolem obvodových zdí, podlahami a stropy. Nezanedbatelnou položkou při zateplení je také řešení úniku tepla okny a dveřmi. Právě u napojení různých částí stavby vznikají další problémy díky takzvaným tepelným mostům. Kromě toho, že tepelné mosty zvyšují energetickou náročnost budovy, hrozí v těchto místech kondenzace vody, vlhkosti a s nimi spojené riziko vzniku a šíření plísní.

Zateplení domu či bytu má nesporné výhody. Kvalitní materiály a spolehlivý systém jsou ekonomické, ekologické, šetří vaši peněženku i životní prostředí a navíc přispívají ke zdravému klimatu v domácnostech. Běžných materiálů, kterými lze budovu zateplit, je několik a každý z nich má své výhody i nevýhody. Společnost TOR Cheb nabízí inovativní řešení v oblasti podkladových profilů, které řeší problémy běžných materiálů.

Polystyren

Polystyren je jednou z nejčastěji využívaných tepelných izolací. Jeho výhodou je fakt, že se jedná o velmi lehký a nejvíce cenově dostupný materiál. Pro zateplení domu je k dispozici v předem připravených blocích z vypěnované formy nebo vypěnovaných kvádrů.

S nízkými pořizovacími náklady se ale také pojí řada nevýhod. Pěnový polystyren EPS se drolí, z tepelně izolačních materiálů má nejnižší životnost a nízkou teplotní odolnost. Extrudovaný polystyren sice nepohlcuje vlhkost a je možné ho použít i jako hydroizolaci, ale není možné jej vystavit UV záření.

Minerální vlna

Minerální vlna se vyrábí roztavením horniny, nejčastěji křemene a čediče. Díky tavení vzniknou malá vlákna, která se stlačí a slepí do desek. Jedná se o něco dražší materiál, který má dobré izolační vlastnosti a je paropropustný i ohnivzdorný. Nevýhodou minerální vlny je, že nedokáže odolávat vodě a při styku s vlhkostí ztrácí schopnost tepelné izolace.

Kromě toho, že není minerální vlna vhodná pro zateplení domů na mokrém podloží nebo v místech se zvýšenou vlhkostí, je její další nevýhodou váha. K dosažení optimálních výsledků je nutné použít dostatečnou tloušťku izolace, která tím ale zbytečně zatěžuje konstrukci domu. 

Přírodní materiály

K výrobě tepelné izolace je možné použít řadu přírodních materiálů. Osvědčila se například ovčí vlna. Ta se všije do speciální tkaniny a používá se především s ohledem na ekologii, například ve dřevostavbách. Ovčí vlnu je možné nahradit také konopím. Tento propustný materiál funguje jako foukaná izolace, která je dobře prostupná. V domech, kde nehrozí riziko vlhkosti, se používá perlit, což je hornina, která je dobře odolná proti vysokým teplotám, ale je velmi nasákavá vlhkostí a vodou.

Moderní konstrukční materiály

Při zateplení pláště budovy je nutné mít na paměti také správné usazení a dobré utěsnění oken, okenních systémů a dveří. Právě v místech, kde se na sebe napojují různé části budovy, je největší možnost úniku tepla a vzniku tepelných mostů.

Na trhu existuje řada multifunkčních materiálů, které lze použít v případech, kde běžné izolace nevyhovují nebo dokonce nestačí. Obvykle se jedná o případy, kde se dřevěné nebo hliníkové stavební otvory dotýkají s obvodovým zdivem. Tyto materiály mají vysokou nosnost, nezatěžují silnou vrstvou konstrukci, dobře se opracovávají, při styku s vlhkostí nebobtnají a mají ve všech ohledech dobré a efektivní izolační vlastnosti. Unikátem je v tomto ohledu na českém trhu produkt Torenit® od chebské společnosti TOR.

Při výběru tepelné izolace rozhoduje:

  • cena
  • technologie
  • vlastnosti materiálu x typ a umístění stavby
  • návratnost investice

Speciální podkladové profily Torenit pro okna a dveře

Společnost TOR Cheb vyvinula na trhu s podkladovými profily pro okna a dveře vlastní produkt, který má bezkonkurenční technické vlastnosti a navíc náklady na jeho pořízení nejsou vysoké. Ostatní materiály pro tepelnou izolaci jsou univerzální a nesplňují specifické požadavky na podkladové profily.

Torenit® efektivně eliminuje tepelné mosty a zabraňuje kondenzaci vody. Minimalizuje tepelné ztráty a optimalizuje proudění vzduchu. Díky jeho unikátním vlastnostem a dlouhé životnosti se podstatně zvyšuje také životnost stavební výplně.

Navíc je možné Torenit® upravit a přizpůsobit konkrétnímu systému zákazníka a jeho individuálním potřebám. 

Investice se při zateplení domu vyplatí

Výběr izolace pro zateplení domu vždy závisí na konkrétních podmínkách. Jednotlivé druhy materiálů dokážou stavbu ochránit před únikem tepla, přehříváním interiéru, vodou, radonem nebo hlukem. U izolace oken a dveří je potřeba zvolit takové materiály, které dobře ochrání místa, kde se potkává několik různých materiálů.

Právě proto se vyplatí vsadit na moderní a multifunkční materiály, které jsou efektivní. Počáteční investice do nich bude sice větší, ale v dlouhodobém horizontu ušetříte. Díky vynikajícím izolačním vlastnostem snížíte náklady na vytápění budovy v zimě a zamezíte jejímu přehřívání v létě. Zároveň tyto materiály umožňují optimální cirkulaci vzduchu a zabraňují tepelným mostům i vzniku plísní. 

Protože tyto materiály v minimální možné míře nasákávají vodu a nevedou teplo, mají velmi dlouhou životnost. To znamená úsporu při další výměně tepelné izolace, která je nezbytná u ostatních materiálů. Vždy se vyplatí při výběru tepelné izolace konzultovat s odborníky, kteří vám navrhnou optimální řešení pro váš konkrétní případ. I díky tomu na tepelné izolaci ušetříte.  

Pokud máte zájem o profesionální odborné poradenství, kontaktujte nás, nebo si sami vyberte materiál pro montáž oken a dveří v našem konfigurátoru TOR.