Srovnání produktů podkladů pro osazení oken a dveří

TORENIT - stavební materiál pro 21. století

Stále rostoucí ceny energií a převládající ekologické rozhodnutí Evropské unie vytváří již dlouhou dobu nesmírný tlak na vlastnosti stavebních materiálů. Zatím co vlastnosti jako jsou ekonomická náročnost a základní stavebně technické parametry se sledovaly vždy, dnes se k tomu přidávají vyšší nároky na ekologii, životnost a technické parametry odpovídající úrovni současných technických znalostí. Moderní materiály zdiva dnes několikanásobně překonávají tepelně izolační vlastnosti škvárobetonových tvárnic a konstrukční profily současných okenních systémů svými parametry překonaly vlastnosti kdysi „ výborných“ špaletových oken. Současně s tímto dynamickým vývojem se mění i stavební postupy instalace otvorových výplní  a řešení detailů napojení na stavební konstrukci.

V případě oken a dveří tyto detaily řeší státní norma ČSN 746077, ale kola vývoje se točí stále dál. Přicházejí nové myšlenky a nové výrobky. Na první pohled divoké vize architektů dostávají reálnou tvář v podobě prosklených stěn, portálových systémů a francouzských skládacích oken i v naší zeměpisné šířce. Těmto trendům přichází vstříc moderní materiál TORENIT.

Jak na výběr vhodného podkladu pro osazení oken a dveří?

Při montáži oken, dveří, portálových systémů a ostatních rozměrově a polohově citlivých výplní obvodových stěn vzrůstají požadavky nejen na cenu a tepelně izolační vlastnosti podkladových materiálů ale i na jejich nosnost, tvarovou stálost, snadnou obrobitelnost a stále ekonomicky náročnější montáž. Na současném trhu je několik materiálů různých značek, soupeřících o pomyslný vítězný stupínek balíčku všech top vlastností. Nyní přichází výrobce TOR Cheb s novým výrobkem TORENIT, který spojuje a vylepšuje požadované vlastnosti svých konkurentů a zároveň řeší nevýhody jednotlivých materiálů. Na podporu tohoto tvrzení Vás zveme k malému nahlédnutí do problematiky:

Pro úvod si připomeňme požadované vlastnosti z hlediska stavebníka i dodavatele.

  1. Cena
  2. Tepelně izolační vlastnosti
  3. Nosnost
  4. Odolnost proti vlhkosti a škůdcům
  5. Tvarová stálost 
  6. Snadná obrobitelnost do nejmenších detailů profilace
  7. Dostupnost

Recyklovaný polyuretan

Recyklovaný polyuretan je multifunkční stavebně izolační materiál. Tento materiál byl před léty vyvinut zejména jako ekologická náhrada dřeva. V současné době najdeme jeho stavební využití od plotovek po kročejovou izolaci. Zejména nedostatečné tepelněizolační parametry, vyšší hmotnost, zvýšená prašnost při obrábění a problematická tvarová stálost z tohoto vysoce užitného materiálu dělají pouze náhražku za profesionální řešení podkladového profilu.

Sendvič z polyuretanové pěny a XPS polystyrenu

Sendvič z polyuretanové pěny a XPS polystyrenu je prvotřídní materiál z pohledu tepelně izolačních vlastností. Díky snadné obrobitelnosti a odolnosti vůči vlhkosti je vhodný pro široké spektrum využití. Bohužel pro jeho relativně nízkou odolnost vůči vysokým teplotám a problematické kotvení pomocí vrutů není ideálním materiálem pro moderní řešení. Obvyklým problémem bývá provedení a životnost detailu navázání hydroizolace a podkladového profilu. 

Recyklovaný PET ve formě pěny

Recyklovaný PET ve formě pěny byl do současné doby jediným použitelným materiálem s  vlastnostmi vhodnými pro podkladový profil. Tento materiál má dobré mechanické vlastnosti jako je tvarová stálost, odolnost vůči vodě a vlhkosti, nízká hmotnost a snadná obrobitelnost. Jeho tepelně izolační vlastnosti sice nedosahují parametrů XPS polystyrenu, ale naopak nabízí relativně vysokou nosnost. 

Torenit

Torenit je v současné době jediným produktem na českém trhu cíleně vyvinutým pro podkladové profily. Tento materiál je unikátní souborem užitných vlastností ideálních pro profesionální založení nejen prosklených stěn, portálových mechanismů, francouzských oken ale i ostatních výplní otvorů jako jsou vchodové dveře, okna a garážová vrata. V kombinaci s tmelem tvoří nejmodernější řešení detailu styku jednotlivých konstrukcí s prvotřídními parametry a prakticky neomezenou životností.

Nedílnou součástí materiálu Torenit je prodejní online konfigurátor, ve kterém lze snadno definovat profilaci a rovnou objednat. 
Společnost TOR Cheb nabízí vysokou úroveň služeb, jejichž nedílnou součástí je možnost frézování profilu podle individuálních potřeb, vývoj profilací ve spolupráci se zákazníkem a řešení konkrétních stavebních situací na míru