Stavba nízkoenergetického domu – podrobný průvodce - Torenit

Stavba nízkoenergetického domu – podrobný průvodce

Nízkoenergetické domy jsou šetrné k životnímu prostředí, pro jejich provoz je potřeba minimum dodané energie a do velké míry jsou soběstačné. V současné době se jedná o moderní trend, který respektuje stále se zvyšující požadavky na ochranu životního prostředí a udržitelný životní styl. Při stavbě takového typu domu je potřeba myslet na řadu aspektů od vyhledání vhodného pozemku a kvalitního architektonického návrhu po výběr vhodných izolačních materiálů, které eliminují tepelné mosty, zabraňují kondenzaci vody a úniku tepla a splňují všechny normy. Podkladový profil Torenit® je v tomto ohledu ideálním řešením pro nízkoenergetické domy.

Propracovaná vize od počátku do konce

U nízkoenergetických domů je potřeba myslet na požadovaný výsledek už od prvotní myšlenky. Existují parcely, které nejsou kvůli svým parametrům pro stavbu nízkoenergetických domů vhodné. Aby dům splňoval veškeré požadavky na téměř nulovou spotřebu energie, je potřeba dodržet několik zásadních kroků. V první řadě jde o to, aby dům v chladných měsících ztrácel co nejméně energie a v letním období se nepřehříval. Čím méně dodané energie dům potřebuje, tím je jeho provoz levnější. Poradíme vám, jaké jsou obecné principy i konkrétní řešení.

Při stavbě domu stojí stavitel, ať už se jedná o stavební firmu nebo si stavíte dům svépomocí, před několika důležitými rozhodnutími. Ty jsou ovlivněny možnostmi stavební parcely i finanční stránkou. Zároveň musí dům odpovídat všem technickým parametrům, požadavkům Evropské unie a dalším stavebním normám. Nutné je také přihlédnout k požadavkům na jeho životnost, a proto je potřeba vybírat stavební materiály, výplně a konstrukční profily, které zajistí maximální efektivitu nejen při stavbě domu, ale také při jeho užívání.

Podívejte se, jak postavit dům a 7 důvodů, proč stavět s Torenitem.

Výběr lokality je klíčový

Umístění nízkoenergetického domu je velmi důležité a ne každý pozemek splňuje potřebné parametry. V dnešní době se dají nízkoenergetické domy postavit v podstatě kdekoli, ale některé lokality ze své podstaty komplikují architektonický návrh, realizaci i následný provoz. Například zastíněné údolí nebo svah orientovaný na sever nejsou pro umístění nízkoenergetického domu příliš optimální. Naopak je vhodné si vybrat parcelu, kam dopadá po velkou část dne slunce a je na ní dostatek prostoru pro vhodnou orientaci domu.

Ideální orientace nízkoenergetického domu je s velkými okny na jih, díky kterým je možné v zimě získat co nejvíce pasivního tepla. Zároveň je nutné tato okna zastínit žaluziemi nebo jiným typem zastínění, který naopak nenechá sluneční paprsky do domu pronikat v létě a brání tak jeho přehřívání. Na severní stěně domu by mělo být oken co nejméně, protože právě jimi uniká nejvíce tepla. Tyto tepelné ztráty lze zmírnit vhodně vybraným podkladovým profilem. Tvar domu by pak měl být kompaktní, aby se zmenšilo množství ploch, kudy může teplo unikat.

Na materiálu záleží

Moderní stavební materiály splňují veškeré požadavky podle stavebních norem. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete pro dřevostavbu nebo dům z cihel či pórobetonu, a velký výběr je také v možnostech izolace. Na trhu najdete materiály, díky kterým je samotná stavba jednodušší a které zvyšují její funkčnost i životnost. V oblasti podkladových profilů pro okna, dveře a portálové systémy je takovým produktem Torenit®, speciálně vyvinutý pro tyto účely společností TOR Cheb.

Právě napojení výplní na konstrukci domu a spárové spoje jsou jedním z nejvýznamnějších aspektů, jak zvýšit efektivnost nízkoenergetického domu. Pro jeho stavbu jsou potřeba materiály s konstantními hodnotami prostupu tepla, které zabrání nejen jeho úniku, ale také vzniku tepelných mostů nebo kondenzaci vlhkosti. V tomto ohledu je Torenit® stavební materiál pro 21. století

Plánujete stavbu nízkoenergetického domu? Poradíme vám, jak na montáž oken a dveří podle pravidel.

Oříšek jménem okna, dveře a vrata

Na stavebních výplních, jak jsou okna, dveře, vrata nebo portálové systémy se rozhodně při stavbě nevyplatí šetřit, protože právě tyto prvky jsou při prostupu tepla klíčové. Dnes už nezáleží na tom, jestli si vyberete dřevo, hliník nebo plast. Důležitou roli hraje hlavně podkladový profil a napojení na stavební konstrukci. Správná izolace mezi okenním rámem a otvorem, těsnost a návaznost jsou u nízkoenergetických budov klíčové. Torenit® je podkladový profil vyvinutý speciálně pro tyto účely a má v osazení oken, dveří a dalších výplní bezkonkurenční vlastnosti. 

Kromě prostupu tepla je dalším faktorem také ohled na solární zisky. Ten se udává jakou součinitel prostupu tepla „U“ spolu s procentuálním součinitelem propuštěného záření „g“. Zatímco hodnota „U“ by měla být co nejnižší, hodnota „g“ by měla být co nejvyšší. Nicméně i z tohoto pravidla existují výjimky. Týkají se především velkých prosklených ploch, která jsou vystavená prudkému slunečnímu svitu, typicky střešní okna, a která musejí splňovat opravdu ty nejnáročnější podmínky.

Na stránkách společnosti TOR Cheb najdete online konfigurátor, kde si z pohodlí domova nebo kanceláře vyberete vše, co potřebujete.

Energie stojí energii

Nízkoenergetické domy mají nižší ztrátu tepelné energie, což znamená i menší nutnost na její výrobu. Běžné vytápění je ale navrženo pro domy s vyšší tepelnou ztrátou, a proto je potřeba zdroj tepla dobře vybrat. Pokud má dům solární panely, je možné vytápět elektřinou. V ostatních případech se vyplatí vsadit na alternativní zdroje, jako je například tepelné čerpadlo nebo vytápění biomasou a dalšími přírodními materiály. 

U nízkoenergetických se také vyplatí myslet na inteligentní systémy (IoT – internet of things), které sami dokážou zautomatizovat řadu procesů. Existují chytré rolety, které se samy zatáhnou při přemíře slunečního záření, automaticky otvíraná okna, komunikace mezi jednotlivými systémy vytápění, možnost ovládání na dálku a mnoho dalších.

To vše jsou faktory, které je potřeba brát v úvahu. Nicméně při stavbě nízkoenergetického domu je potřeba nejprve přemýšlet nad vhodnou lokalitou a správně zvoleným materiálem pro stavbu. Klíčovou roli v tomto ohledu hraje únik tepla, kterému se dá zamezit vhodně zvolenými materiály pro napojení stavební výplně a konstrukce. Torenit® v tomto ohledu představuje ideální řešení pro klasické i nízkoenergetické domy. 

Máte zájem o nezávaznou poptávku podkladových profilů? Kontaktujte nás a naši odborníci vám zodpovědí všechny vaše dotazy.